Chris was al vier jaar vrijwilliger bij de ouderenflat Abtshove. Ze begeleide er activiteiten zoals bingo, maar veel van die bezigheden vielen weg vanwege de coronasituatie. Inmiddels kookt ze wekelijks zo’n honderd maaltijden voor bewoners uit de flat zodat ze zelf bezig blijft en tegelijkertijd iets kan doen voor de ouderen.

‘’Het begon allemaal met een kippensoepje voor enkele bewoners’’, vertelt Chris. Samen met collega Thea, die er werkt voor welzijnsstichting Wilskracht Werkt, kwam ze op het idee om iets te koken voor enkele bewoners. De coronasituatie maakte immers dat veel ouderen bang waren om nog de deur uit te gaan om eten te kopen. Al gauw werd bekend dat dit initiatief bestond en het aantal geïnteresseerden groeide hard. Inmiddels kookt de groep van vier nu wekelijks 100 maaltijden voor 55 personen. ,,Sommige bewoners bestellen immers voor twee dagen en zetten dus een maaltijd in de koelkast.’’ Aldus Chris.

De maaltijden kosten rond de drie euro en is voor veel bewoners een unieke kans om betaalbaar, vers en lekker te eten. ,,Omdat we zo groot inkopen kan de prijs omlaag’’’, vertelt Thea terwijl ze een bak met 50 speklappen op het aanrecht zet. ,,Daarnaast krijgen we ook wel eens spontante donaties van mensen, zoals verse oliebollen, of toetjes. Laatst kwam er nog een mevrouw die samen met haar dochter allemaal kleine cadeautjes in elkaar had geknutseld.’’

Voor de bewoners die er gebruik van maken zijn de maaltijden erg welkom. ,,Ik kan niet meer lang staan, dus kan niet zelf koken’’, vertelt bewoonster Tonny, die met gezondheidsproblemen kampt. ,,Elke week belt Thea en dan vertelt ze wat er op het menu staat en dan kan ik kiezen, dan houden we ook meteen een praatje, dus daar verheug ik me altijd weer op.’’

,,We zitten op het moment op het randje van wat we aankunnen wat betreft hoeveelheden’’, vertelt Chris. ,,We zijn maar met zijn vieren en hebben maar een kleine elektrische kookplaat en kleine pannen.’’ Toch is ze behoorlijk actief op Facebook met het plaatsen van foto’s van de maaltijden, waar vervolgens door de bewoners die met social media kunnen omgaan flink op wordt gereageerd. ,,Dan zitten mensen al weer te wachten ’s avond tot ik weer foto’s plaats en naar aanleiding daarvan komen mensen ook weer bijvoorbeeld fruit langsbrengen, of toetjes…ja het leeft heel erg in Overschie’’.