Zonnen op het Slufterstrand zit er de komende twee zomers niet meer in. Het strand, gelegen aan de rand van de eerste Maasvlakte, moet wijken voor de Tweede Maasvlakte. Dit tot droefenis van veel vaste bezoekers.

Ten westen van de drukke havens en de rokende schoorstenen van industriegebied Europoort ligt aan de rand van de Maasvlakte een klein juweeltje verscholen. Het Slufterstrand is een van de weinige stranden in Zuid-Holland waar het nog rustig is. Niet veel mensen kennen het en de plek is onmogelijk met openbaar vervoer te bereiken. Resultaat: een gemoedelijk strand met veel vaste bezoekers.

,,Wij komen hier al 31 jaar,’’ zegt Harm Kruinink (70), die samen met zijn echtgenoot Cor Dijkstra (72) achter een klein windschermpje in de duinen zit. Normaal gesproken zouden ze zonder zwembroek op het nudistenstrand zitten, even verderop, maar dit kan nu niet meer. ,,Het naaktstrand is afgesloten vanwege het opspuiten van de kust. Ook al zitten sommige nudisten nu naakt op het gewone strand, wij houden toch netjes onze zwembroek aan,’’ aldus een lachende Harm.

Dat het tweetal al 31 jaar op het Slufterstrand komt, is niet zonder reden. ,,Het bijzondere aan dit plekje is dat de sfeer zo prettig is. Iedereen kent elkaar. Je kan ook gewoon je portemonnee laten liggen zonder dat die gestolen wordt. Op bekendere stranden is dat toch anders. Je hebt hier ook geen strandtenten of mensen met gettoblasters.’’

Enig nadeel van het strand vindt het tweetal dat er geen afvalbakken zijn. ,,Op het naaktstrand ruimde iedereen zijn troep nog wel op, maar op dit gedeelte, ho maar,’’ zegt Cor.

Het Slufterstrand zal over drie jaar weer geopend worden, maar dan enkele kilometers verderop. Wat Cor en Harm in die tussentijd gaan doen weten ze nog niet. ,,Misschien toch maar een alternatieve plek zoeken, maar we komen over drie jaar zeker terug.’’

Nudisten zijn op het gewone strand een zeldzaamheid. Veel meer zijn er gezinnen met kinderen te zien die van de rust en de ruimte genieten. Dini komt pas voor de derde keer op het strand. Ze is hier met een vriendin, hun zoons en twee honden. ,,Die zwarte hond trok uit enthousiasme net al bijna mijn zoontje het water in. Het is hier ideaal voor ze, want er zijn maar weinig stranden in Nederland waar honden gewoon het strand op mogen,’’ aldus Dini. Dat het strand geen hippe strandtenten of attracties heeft, maakt voor de kinderen niet uit. ,,Die vermaken zich wel hoor. Ze scheppen er op los in het zand en de wat oudere jongen duikt af en toe lekker het water in,” aldus Dini.

Er wordt ook veel gevist op het strandje. Tussen spelende kinderen en frisbeeënde mannen staat René Pas met iPod-dopjes in de oren en een hengel in de handen. ,,Ik vis hier al meer dan tien jaar. Het is hier makkelijk parkeren en niet druk. Ik heb veel contact met de mensen hier en helemaal als ik een grote vangst heb. Ik heb dan veel aanspraak. Niet dat ik daarom die oordopjes in heb hoor,’’ zegt René vrolijk.

René heeft gemengde gevoelens over het sluiten van het strand. ,,Het is toch jammer. Het zal moeilijk worden een alternatief voor zo’n prettige visplek te vinden, maar over drie jaar krijgen we er een mooier strand voor terug.’’

René merkt al veel van de werkzaamheden voor Maasvlakte 2. ,,Ze zijn bezig met het opspuiten van de kust. De diepte van de zeebodem varieert van dag tot dag. Dit maakt het vissen toch een stukje moeilijker. Ik kom vaak als het laag water is om te zoeken naar de diepe plekken.’’

Komende maandag wordt begonnen met het doortrekken van elektriciteitskabels richting Engeland. Het is het officiële begin van de bouw aan de nieuwe Maasvlakte. Daarmee het einde van de op het Slufterstrand heersende rust.


Tot nu toe

– In 1986 is officieel het Slufterstrand ontstaan met het aanleggen van de Slufter, een depot voor de berging van bagger (aan de achterkant van het strand). Het ligt helemaal op het puntje van de Maasvlakte.

– Het strand groeide uit tot een strand voor een select publiek. In tegenstelling tot de grotere stranden, als die bij Hoek van Holland en Scheveningen, werden er geen strandtenten of attracties geplaatst, waardoor de rust werd gewaarborgd.

– In 2007 is besloten dat het aanleggen van de Tweede Maasvlakte door kon gaan. Al snel werd duidelijk dat er voor het huidige Slufterstrand geen ruimte was.

– In 2010 zal het strand moeten plaatsmaken voor de Tweede Maasvlakte

– In 2012 verschijnt er een nieuw strand enkele kilometers van het huidige Slufterstrand vandaan.