Wat doe je als je grafisch vormgever bent, maar je hebt altijd al willen schrijven? Juist…je offert je vrije zondag op om te ontdekken wat de rest van Rotterdam die dag doet. Peter Snaterse trekt er elke zondag op uit om verhalen en foto’s te maken over zondagse bezigheden van de Rotterdammert, hij publiceert ze op zijn blog rotterdamopzondag.nl.

Het is wel een beetje ironisch…een verhaal maken over iemand die een verhaal maakt, maar het was een leuk bezigheid. In zekere zin voelde ik me een beetje zoals Peter. Ik legde immers vast wat hij altijd op zondag doet. Voor OPEN Rotterdam mocht ik hem een dagje volgen naar een badminton vriendenclubje…dat ondertussen is uitgegroeid van clubje tot club met meer dan 30 leden.

Bijzondere verhalen

We begonnen te filmen bij Peter thuis, waar hij me leuke verhalen kon vertellen over wat hij tot nu allemaal beleefde op zondag. Zo is hij bijvoorbeeld een keer meegegaan met een archeologiegroepje die op zondag altijd de Maasvlakte afspeurt en zo gigantisch veel fossielen verzamelt. Of een keer dat hij naar een dansmiddag voor ouderen is gegaan. Er speelde hier een big band. Leuke anekdote was dat veel zestigers zich daar jong voelden die dag om dat ze aan het dansen waren met tachtigers.

Mee naar de badminton

Wij gingen dus naar een badmintonclubje. Een aangename groep mensen met een badmintonniveau van beginner tot bijna pro. ER werd er fanatiek op los geslagen met de rackets. Peter deed nog wat potjes mee, maar was vooral bezig met foto’s maken, mensen spreken en aantekeningen maken. Het was zelfs leerzaam om hem te volgen, waarschijnlijk omdat iedere journalist/schrijver zijn eigen manieren heeft om verhalen te maken. Het viel mij vooral op dat hij zonder gĂȘne op mensen afstapte om dingen te vragen, maar tegelijkertijd ook op de achtergrond probeerde te blijven om foto’s te maken en te observeren. Ben je benieuwd naar zijn verhaal over de badmintonclub? Kijk dan hier.