De verschillende kanten van North Sea Round Town

OPEN Rotterdam sleepte een leuke klus binnen; het in kaart brengen van het North Sea Round Town, het franchise-festival van North Sea Jazz. Leuker kun je het niet hebben, in de stralende zon op pad met de camera om muzikanten en organisatoren te interviewen. We hebben een serie van vier gemaakt met verschillende insteken om de verschillende aspecten van het evenement te belichten.

Terug naar de roots van de Jazz in Rotterdam

Rotterdam is van oudsher een jazzstad en dat is het nog steeds. Zeker nu North Sea Jazz er wordt gehouden en de stad een zeer productieve jazzopleiding heeft op het conservatorium. Ik keek met enkele muzikanten naar hoe Rotterdam als jazzstad zich uit en hoe dat vroeger eigenlijk was.

 

De jonge organisatoren van North Sea Round Town

Het festival geeft jong talent een kans. Zowel aan jonge muzikanten als aan jonge programmeurs. We volgden enkele van die programmeurs bij de voorbereidingen van hun evenement.

 

North Sea Round Town voor iedereen

De festivalorganisatie is een feest van Rotterdammers voor Rotterdammers. De organisatie wil dat het festival voor iedereen toegankelijk is, ook voor diegenen bij wie dat minder vanzelfsprekend is. We keken bij een workshop in het Ronald McDonaldhuis en een optreden in een ouderentehuis.

Met het festival de wijken in

Het festival wil zoveel mogelijk spreiding, zodat niet alleen het centrum wordt aangedaan, maar dat er ook in de “uithoeken” van de stad evenementen plaats vinden. Dit om zowel de wijkbewoners bij het festival te betrekken, als buitenstaanders met de wijken kennis te laten maken. Er ontstaat zo een ware wisselwerking. In deze reportage zie je hoe zich dat uit.