Ondervoeding bij ouderen - mevrouw Van HoornVijf afleveringen lang dook ik voor OPEN Rotterdam in de problematiek van ondervoeding bij ouderen. Ouderenondervoeding is zowel landelijk als in Rotterdam een groeiend probleem. We bezochten 65-plussers in de stad die zelf met ondervoeding kamp(t)en en keken naar mogelijke oplossingen voor het probleem.

Aflevering 1. “Niks smaakt of ruikt meer!”

Meneer van Halem is 98 jaar en proeft en ruikt bijna niks meer, daarnaast hij heeft een slecht passend gebit en kan hij vanwege artrose nog maar lastig zijn eten klaar maken. Hij raakte hierdoor flink ondervoed. Toch is hij ontzettend gemotiveerd om er, met hulp van de wijkverpleging en een diëtist  er weer bovenop te komen. Hij weet namelijk dat als dit niet lukt hij het zelfstandig wonen wel kan vergeten.

Aflevering 2. Hoe meneer Den Turk in enkele maanden 40 kilo afviel.

Meneer Den Turk (80) was een gezonde, levenslustige man die muziek maakte. Totdat zijn derde vrouw overleed. Hij raakte aan de drank en langzamerhand verving die drank zijn eten. Hij verloor in maanden tijd wel 40 kilo. Met diëtist Kathleen Paal probeert hij weer op gewicht te komen.

Aflevering 3. Onzichtbare ondervoeding

Mevrouw Van Hoorn (94) at op een gegeven moment maar twee aardappeltjes en een worteltje per dag. Zelfs haar dochters hadden niet door dat ze slecht at. Ook mevrouw Van Hoorn dacht dat haar zwakke lichaam bij haar leeftijd hoorde.

Aflevering 4. Particuliere initiatieven: koken voor de buren.

Je zal maar elke dag je buren over de vloer hebben om mee te eten. Sjaan van Marle vindt het helemaal niet erg. Dagelijks kookt ze voor haar buren op leeftijd in het Jan van der Ploeghuis in Rotterdam Noord.

Aflevering 5. Ondervoeding bij ouderen, wat is er aan te doen?

In deze laatste aflevering kijken we, samen met diëtist Jolande van Teeffelen, hoe we ouderenondervoeding het beste kunnen bestrijden.

Bron: OPEN Rotterdam